Wat te doen als je zwanger wil worden: inleiding
Als je hebt besloten dat je zwanger wil worden, staat je heel wat te doen. Het is namelijk beter niet te wachten met het veranderen van je (slechte) gewoontes tot het zover blijkt te zijn. Hier zetten we even op het rijtje wat zowel de toekomstige mama als papa al kunnen doen om lichamelijk alvast voorbereid te zijn op de gezinsuitbreiding.
Wat te doen als je zwanger wil worden: de vrouw
De vrouw die zwanger wil worden, doet er best aan al extra vitamines, foliumzuur en magnesium te nemen.
Foliumzuur helpt de defecten aan het centrale zenuwstel van de baby te voorkomen: een open ruggetje is hiervan het meest bekende voorbeeld. Je doet er best aan dit al ruim te beginnen nemen vooraleer je zwanger bent. Als een vrouw foliumzuur neemt voor (en uiteraard ook tijdens) de zwangerschap, verkleint de kans op een kind met een open ruggetje met ongeveer zeventig procent. Foliumzuur kun je zonder voorschrift krijgen bij de apotheek.
Magnesium helpt kan dan weer helpen gemakkelijk zwanger te worden, daar het de eileiders meer ontspant. Ook een vrouw die voldoende vitamines in haar lichaam heeft, is vruchtbaarder.
Om die reden is het ook niet verstandig proberen af te vallen terwijl je zwanger wil worden: bij ieder dieet kom je wel bepaalde voedingsstoffen tekort. Uiteraard kun je er wel meer op gaan letten dat je gezonder eet. Zo heeft bijvoorbeeld cafeïne een negatief effect op de vruchtbaarheid. Tracht dus niet teveel koffie, thee of cola te drinken. Een teveel aan alcohol is nooit gezond, heeft een negatief effect op je vruchtbaarheid en is bijgevolg niet enkel tijdens de zwangerschap, maar ook ervoor met mate te gebruiken.
Wat te doen als je zwanger wil worden: de man
Ook de aanstaande vader staat één en ander te doen (of te laten) wanneer zijn partner zwanger wenst te worden. De kwaliteit van het sperma, daarmee bedoelt men de hoeveelheid goede zaadcellen aanwezig in het sperma, is eenvoudig te verbeteren door een gezonde levensstijl.
Zo zijn roken, drugs en overvloedig gebruik van alcohol letterlijk dodelijk voor de zaadcellen.
Vrouwen moeten extra foliumzuur nemen voor de goede ontwikkeling van de foetus, bij de mannen helpt het om meer vruchtbaar te worden. Dit en extra zink nemen (wat ook rijkelijk aanwezig is in bijvoorbeeld oesters en selder) kan de productie van de zaadcellen met ongeveer zeventig procent verhogen. Ook calcium, aanwezig in melk, yoghurt en rijst, komt de vruchtbaarheid van de man ten goede.
Hou niet alleen het hoofd, maar ook de geslachtsdelen koel. Wanneer de teelballen te warm worden door bijvoorbeeld strakke onderbroeken te dragen, kan de vruchtbaarheid afnemen.
Vitamine C is niet enkel een antioxidant die je weerstand verhoogt, het maakt ook de zaadcellen beweeglijker.
Te lang je zaad opsparen komt de kwaliteit ervan niet ten goede. Om je kwaliteit goed te houden, zou je drie zaadlozingen per week moeten hebben.
Het gebruiken of inademen van chemische middelen zoals lood, bestrijdingsmiddelen of verf maken de man minder vruchtbaar.