Over zwanger worden via IVF
Zwanger worden via IVF: inleiding
Zwanger worden via IVF, het heeft een ware ommekeer veroorzaakt in de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen. IVF staat voor In Vitro Fertilisatie en het stelt bijvoorbeeld vrouwen met afgesloten eileiders, die voorheen geen enkele kans hadden om zwanger te worden, toch in staat om het wonder van het nieuwe leven in zich te dragen, te ervaren. Soms wordt IVF ook toegepast bij vrouwen die kampen met onvruchtbaarheid waar men niet onmiddellijk de oorzaak van vindt.
Langs de andere kant is IVF ook geen miraculeus middel: ongeveer vijftig procent van de koppels die hiermee beginnen hebben succes.
Zwanger worden via IVF: wanneer wordt het toegepast?
Zwanger worden via IVF hangt uiteraard eerst en vooral af van de oorzaak van de onvruchtbaarheid. Globaal genomen wordt IVF overwogen bij stellen die drie tot vier jaar zonder succes hebben geprobeerd om zwanger te worden. Al is dat ook afhankelijk van de leeftijd van de vrouw: bij dames van boven de 35 zal men niet langer wachten dan twee jaar. Vrouwen waarbij wordt vastgesteld dat zij afgesloten eileiders hebben, kunnen onmiddellijk met IVF behandeld worden.
Zwanger worden via IVF: hoe werkt dat?
Zwanger worden via IVF begint met het nabootsen van de cyclus van de vrouw met medicijnen. Hormooninjecties zullen ervoor gaan zorgen dat er meerdere eicellen tegelijkertijd gaan rijpen. Wanneer die eicellen groot genoeg zijn, worden de eicellen door de vaginawand opgezogen door middel van een punctie. De dag waarop de punctie plaatsvindt, moet de partner zijn sperma ‘leveren’, wat in het laboratorium onder de loep genomen wordt. De meest vinnige en krachtige zaadcellen worden geselecteerd en bij de eicellen gebracht, die reeds in een plastic potje aan het wachten waren. De zaadcellen dienen op eigen kracht de eicel bevruchten, iets dat ’s anderendaags al kan worden nagekeken of het al dan niet is gelukt.
Als die bevruchting gelukt is beginnen de eicellen zich de tweede dag te delen. De derde dag bestaan ze al uit vier tot acht cellen. In dit stadium worden er, afhankelijk van patiënt tot patiënt, één, twee of zelfs drie embryo’s teruggeplaatst in de baarmoeder. Zo ongeveer rond de verwachte menstruatie wordt er een zwangerschapstest gedaan. Zelfs al is die positief, is de poging toch nog niet altijd geslaagd: op dat moment is een kans op een miskraam nog steeds één op vier.
Indien de zwangerschapstest negatief is, kun je met je arts bespreken of een volgende poging zin heeft. Maar vergeet niet: hier geldt geen ‘niet tevreden, geld terug’ garantie. De meeste mutualiteiten betalen een flink gedeelte terug voor de eerste zes pogingen, maar toch komt gemiddeld een 600 euro per poging uit je eigen zak.