Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Zwanger worden boven de 35

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 60,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Is zwanger worden boven de 35 verstandig ?

Iedereen kan zwanger worden ook boven de 35. De wens om een kind te hebben is zowat universeel. Om het meest geschikte moment te vinden om een kind te krijgen, is het een pak moeilijker.   De maatschappelijke evolutie maakt het er niet gemakkelijker op:opleiding, carrière, financiële stabiliteit, de “juiste” partner ontmoeten,... Het resultaat is dat vrouwen alsmaar op latere leeftijd aan kinderen beginnen. Helaas, hoe ouder de vrouw, hoe moeilijker ze zwanger zal worden, met of zonder medische hulp. Je voelt je op je 35ste of 40ste weliswaar nog jong en dynamisch, je verzorgt je goed, doet veel aan sport, ziet er maar 25 uit.  Kortom, je zou van jezelf verwachten dat het nog perfect kan om zwanger te worden.  Maar onze biologische klok tikt en zij bepaalt dat je eigenlijk al vrij oud bent om moeder te worden.  Niet alleen wordt het moeilijker om moeder te worden eens je de leeftijd van 35 jaar hebt bereikt; het brengt ook risico’s met zich mee.

 

Problemen om zwanger te worden boven de 35 

Wat zijn de slaagkansen om als vrouw boven de 35 zwanger te worden ?  Een eenvoudige vergelijking toont dit aan.  Een koppel dat normaal vruchtbaar is (normaal sperma, bewezen eisprong en geen geblokkeerde eileiders) zal per cyclus 12-15% kans hebben om zwanger te worden indien de vrouw 30 jaar is. Een gelijkaardig normaal vruchtbaar koppel, waarvan de vrouw 35 jaar is, ziet zijn kansen om zwanger te worden afzakken tot 7-10% per cyclus. De reden hiervoor ? Een meisje wordt geboren met een “voorraad” eicellen waar ze het de rest van haar leven mee moet doen. Elke maand gaan er een aantal verloren tot ze er uiteindelijk geen meer over heeft. Bij vrouwen van 35 is er duidelijk een afname van het totaal aantal eicellen die er nog over zijn.  Ook de kwaliteit van de eicellen gaat achteruit met de leeftijd. 

Het meest gekende gevolg van de mindere kwaliteit van de eicellen is dat de baby geboren wordt met het Down syndroom (mongolisme). Dit soort problemen doet zich vaker voor met oudere eicellen. 

 

Problemen bij zwanger worden boven de 35 jaar: de zwangerschap zelf

Als je boven de 35 bent, heb je dus minder kans om zwanger te worden.  Maar als je uiteindelijk zwanger bent, zijn er nog een aantal risico’s.  De voornaamste risico’s van een zwangerschap op latere leeftijd zijn:

- Een miskraam.  Normaal is de kans op een miskraam 1 op 6.  Bij een zwangerschap bij een vrouw van boven de 35 vergroot die kans tot 1 op 4.

- Een aandoening.  Zoals reeds  gemeld, is het risico op een kind met het syndroom van Down groter bij een zwangerschap bij iemand van boven de 35.  Dit heeft normaal gezien te maken met de verminderde kwaliteit van de eicellen.

- Aandoeningen zoals zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, een keizersnede, doodgeboren kind.

Bij dit alles zou je gaan wanhopen om boven je 35ste nog zwanger te worden.  Geen paniek echter. Alhoewel het zwanger worden moeilijker zal verlopen en alhoewel er risico’s zijn; heeft nog altijd meer dan 99 % van de vrouwen boven de 35 een gezonde baby.  

 

Andere artikelen
Top van de pagina