Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Zwanger worden als je boven de veertig bent

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 60,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Zwanger worden boven de 40, verantwoord ?

Er zijn mensen van boven de veertig die graag nog zwanger zouden worden, maar is zoiets wel verantwoord ?  

Om welke redenen zou men willen zwanger worden na je veertig ?  Meestal is de reden te zoeken in een nieuw samengesteld gezin.  Beide partners hebben misschien al kinderen uit hun vorige relatie; maar willen misschien nog een kindje van hen beiden.  En niet zelden komt deze wens na je veertigste.  

Een andere reden waarom men soms wacht tot na de veertig om zwanger te worden, is de carrière.  Als je eerst als vrouw een carrière wilt uitbouwen, dan zijn kinderen op jongere leeftijd niet echt welkom. Daarom wachten sommige vrouwen tot na hun veertigste.  

Het heeft ook voordelen om tot na je veertigste te wachten om zwanger te worden.  De keuze is op die leeftijd veel bewuster én de financiële kopzorgen zijn dan ook meestal van de baan.

Toch moet men zeer bedacht te werk gaan om na je veertigste nog zwanger te worden.  Niet alleen het zwanger worden zelf zal veel moeilijker verlopen; ook de risico’s op een aandoening is veel groter. Zo loopt een vrouw boven de veertig veel meer kans op een miskraam dan een jongere vrouw.  De aandoeningen die boven de veertig kunnen voorkomen (in meerdere mate dan als men zwanger is op jongere leeftijd) zijn ook niet te onderschatten.  We hebben het dan over een te hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, placentaproblemen en geboortecomplicaties. Ook is de kans op te kleine kindjes, vroeggeboortes en doodgeboren kindjes groter. Het blijkt zelfs zo te zijn dat je kindje meer kans heeft op last van een hoge bloeddruk en diabetes.

 

Zwanger worden boven de veertig, lukt dat ?

Het merendeel van de vrouwen boven de veertig die zwanger wilt worden, kampt met vruchtbaarheidsproblemen.  Zowat de helft wordt niet van nature zwanger.  En niet altijd kunnen vrouwen van boven de veertig aanspraak maken op een vruchtbaarheidsbehandeling.  In Nederland zal men vrouwen boven de veertig sowieso niet behandelen in een vruchtbaarheidskliniek.  In België is men daar soepelder in. Eén van de mogelijke behandelingen die men kan ondergaan als men zwanger wilt worden boven de veertig, is eiceldonatie.  Samen met de verhoogde leeftijd van de vrouw, geeft deze vorm van behandelen wel meer kansen op complicaties.  De meest voorkomende complicaties zijn groeiachterstand en problemen met de bloeddruk.  

 

Zwanger worden boven de veertig: doe ik het of doe ik het niet ?

Zwanger worden boven de veertig zal doorgaans geen toeval zijn.  Als iemand boven de veertig nog zwanger wordt, dan is dat omdat men echt wel een kindje wilt.  Of het al dan niet verantwoord is, dat moet iedere persoon voor zichzelf uitmaken op basis van zijn eigen situatie.  Een doordacht overwegen van de voordelen en nadelen is noodzakelijk om latere ontgoochelingen te vermijden.

 

Andere artikelen
Top van de pagina