Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Zwanger worden als je dik bent

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 60,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Het verband tussen dik zijn en zwanger worden

Dik zijn kan het zwanger worden bemoeilijken. Ondergewicht ook, maar dat komt in onze wereld veel minder voor. Zowel ondergewicht als overgewicht kunnen de menstruatiecyclus ontregelen. Maar ook als de cyclus normaal is, kan het gewicht de vruchtbaarheid aantasten. Zware vrouwen hebben bovendien een verhoogde kans op een miskraam. En ze brengen vaak zware baby’s voort, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid van het kind.  Wil je je vruchtbaarheid verhogen dan doe je er goed aan om eerst je gewicht op peil te brengen.  Een BMI boven de 19 en onder de 25 is ideaal om zwanger te worden.


Tips om het dik zijn te vermijden als je zwanger wilt worden

Als je niet dik wilt zijn om zwanger te worden zorg je daar best voor nog voor je zwanger probeert te worden. Eet vezelrijke voeding – groenten, fruit, volkoren granen. Mijd dikmakers, zoals suiker, vet en wit brood.

Ieder pondje gaat door het mondje, maar afvallen is niet alleen een zaak van voeding.  Bedenk  dat het niet alleen gaat om de calorieën die erin gaan, maar ook om de calorieën die eruit gaan. Je raakt calorieën kwijt door een gezond dieet te combineren met sporten en voldoende lichaamsbeweging.

Als je gewicht vrijwel normaal is, ga dan niet vermageren!  Gewichtsschommelingen, het zogeheten jo-jo-effect, kunnen tijdelijk je menstruatiecyclus ontregelen. Dat is dan weer niet bevorderlijk voor het zwanger worden.

 

Risico’s van te dik zijn als je zwanger wilt worden

Dik zijn als je zwanger wilt worden, houdt een aantal risico’s in zowel voor de moeder als voor het kind.
Het grootste risico dat je loopt is de verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes.  Dit is zowel voor de moeder als voor het ongeboren kind zeer nadelig.  Verder heeft men ook kans op een verhoogde bloeddruk.

Vrouwen met overgewicht bevallen ook vaker door middel van een keizersnede. 

Ook voor de vorming van bloedklonters tijdens de zwangerschap is overgewicht vaak de oorzaak. 
Verder merken we dat de baby bij een zwaarlijvige mama doorgaans ook zwaarder is.  Ook ligt het sterftecijfer bij baby’s van een zwaarlijvige moeder groter.  De kans op een te vroeg geboren baby verhoogt ook aanzienlijk.

Al deze risico’s samen zijn meer dan overtuigend genoeg om eerst te zorgen voor een gezond gewicht alvorens men zwanger wilt worden.  Als het afslanken moeizaam verloopt, is het aan te raden om via een diëtist te werken.  In extreme gevallen kan men een operatieve ingreep overwegen om de gewenste BMI te behalen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina