Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Het effect van alcohol op zwanger worden

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 60,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Alcohol als men zwanger wilt worden
 
Algemeen wordt aangeraden aan vrouwen die zwanger willen worden om het gebruik van alcohol te stoppen, of toch zeker tot een uiterst minimum te beperken.  Ook voor mannen is het gebruik van alcohol af te raden als men wilt zwanger worden.  Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op de kwaliteit van het sperma.  Het gebruik van alcohol voor het zwanger worden en zeker tijdens het zwanger zijn zelf te stoppen, is een raadgeving van de Hoge Gezondheidsraad.  Men wilt hierbij niet overdrijven, want het nuttigen van alcohol brengt wel verschillende risico’s met zich mee, maar dat houdt niet in dat er effectief een risico zal optreden.  Toch toont men aan dat het stoppen met alcohol voor en tijdens de zwangerschap onnodige risico’s kan vermijden.  Hoewel het niet onomstotelijk bewezen is, zijn er aanwijzingen dat het gebruik van één glas alcoholhoudende drank per dag al effecten kan hebben op de vruchtbaarheid zowel bij  de man als bij de  vrouw.  Ook het  risico op een miskraam verhoogt als er regelmatig alcohol gedronken wordt door man of vrouw. 
 
 
Zwanger worden en alcohol gebruiken
 
Als men zwanger wilt worden, en dat is uiteindelijk gelukt, dan doet men er dus goed aan om het gebruik van alcohol te beperken.  Alcohol dringt namelijk heel gemakkelijk door in de placenta.  Dit kan ervoor zorgen dat het ongeboren kind heel wat schadelijke afwijkingen kan oplopen.  Deze afwijkingen kunnen zijn:
 
- spontane abortus,
- te vroeg geboren worden,
- groeiachterstand,
- misvormingen,
- gedragsstoornissen.
 
Deze problemen kunnen niet alleen bij het pasgeboren kind opduiken, maar ook in een latere levensfase kunnen deze voorkomen.
 
 
Zwanger worden: helemaal niets van alcohol gebruiken ?
 
Of men nu al dan niet iets van alcohol mag gebruiken als men zwanger wilt worden of als men al zwanger is, is moeilijk te bepalen.  Men kan niet eenduidig zeggen vanaf welke hoeveelheid alcohol schadelijk is en tot welke hoeveelheid het niet schadelijk is.  Wat men wel weet, is dat alle alcoholische dranken (wijn, champagne, alcopops, bier,…) risico’s inhouden, ongeacht hoe hoog hun alcoholgehalte is.  Ook is men er van overtuigd dat de schadelijke werking van alcohol reeds optreedt voor men zwanger wilt worden.  Ook als men borstvoeding geeft, is het gebruik sterk te vermijden.  Het gebruik van alcohol kan immers leiden tot een verminderde hoeveelheid borstvoeding en zorgen voor een vertraging in de psychomotorische ontwikkeling van het kind.  
 
Uiteraard treedt de grootste schade pas op bij het overdreven gebruiken van alcohol; maar zoals reeds gemeld, is het moeilijk om aan te geven tot welke hoeveelheid men veilig is.  
 
 
Andere artikelen
Top van de pagina