Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Als je zwanger wil worden: wanneer stoppen met de pil?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 60,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Zwanger worden en wanneer stoppen met de pil: inleiding

Als je zwanger wil worden, moet je uiteraard stoppen met de pil als je die neemt. Terwijl je de pil neemt, ben je immers niet vruchtbaar. Maar van zodra je stopt met de pil kan je zwanger worden in de eerste normale cyclus zonder de anticonceptiepil. Er wordt wel eens beweerd dat de pil je vruchtbaarheid zou verminderen, maar dit is niet juist. Ook na het verwijderen van andere anticonceptiemiddelen zoals een spiraaltje of een hormoonspiraaltje, kan je meteen zwanger worden. Deze hebben immers geen invloed op de natuurlijke cyclus van de vrouw.


Zwanger worden en wanneer stoppen met de pil: over de cyclus

Als je zwanger wenst te worden en je jezelf afvraagt wanneer je moet stoppen met de pil, is het belangrijk dat je weet dat de normale cyclus in de meeste gevallen herneemt vanaf het moment dat je meer dan zeven dagen met de pil bent gestopt. Indien je stopt nadat je een volledige strip hebt opgebruikt, zal je normaliter de dag daarna gaan menstrueren. Dit zijn nog zogenaamde ‘pilregels’. Maar de eerstvolgende maandstonden die je dan krijgt zijn normale, natuurlijke regels. Die natuurlijke regels laten normaalgesproken achtentwintig dagen op zich wachten, wat de duur is van een normale cyclus. Dit is wel een gemiddelde: bij sommige vrouwen kan dit gerust iets langer duren, bij anderen kan dit wat sneller gaan.

Het is echter wel zo, dat na het stoppen met de pil die cyclus de eerste maanden een beetje onregelmatiger gaat zijn. De cycli duren dan meestal wat langer, maar dit is vrij normaal. Soms gebeurt het dat het enkele weken tot zelfs maanden duurt vooraleer de natuurlijke cyclus weer ‘normaal’ is na het stoppen met de pil. Dit verschilt van vrouw tot vrouw en is niet afhankelijk van welke pil je genomen hebt, of hoe lang je die genomen hebt.

Het zou dus kunnen dat je, na het stoppen met de pil, onmiddellijk zwanger wordt. Maar toch zijn dit uitzonderingen: vaak duurt het drie tot negen maanden.

Langs de andere kant is het natuurlijk niet waar, dat je de eerste maanden na het stoppen met de pil nog niet zwanger wordt. Daar is namelijk geen enkele medische reden voor.

Wanneer je met de pil stopt halverwege een strip, zou het zelfs kunnen dat je zwanger wordt vooraleer je ging menstrueren. Ook dit heeft geen enkele negatieve invloed op je baby. De meeste artsen raden wel aan te wachten met zwanger worden en andere voorbehoedsmiddelen, zoals een condoom, te gebruiken tot de normale menstruele cyclus zichzelf heeft hersteld. Dit heeft echter een andere reden: zo kan het begin van de zwangerschap beter bepaald worden. Anders ga je misschien denken dat je al zwanger bent, terwijl je maandstonden langer op zich laten wachten omwille van het stoppen met de pil.

 

Andere artikelen
Top van de pagina