Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Zwanger worden: wanneer lukt dat best?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 60,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Wanneer zwanger worden: de leeftijd

Wanneer je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je de leeftijd een beetje in de gaten houdt.  Voor een man is het vrij lang mogelijk om iemand zwanger te maken, maar bij de vrouw ligt dat enigszins anders.  Momenteel ligt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen zwanger worden eind de twintig.  Enkele jaren geleden was dat nog halfweg de twintig.  Om allerlei redenen beginnen meer en meer koppels aan een zwangerschap op latere leeftijd. 

Wanneer je precies aan een zwangerschap begint, hangt natuurlijk van situatie tot situatie af.  Misschien leer je pas de ware kennen als je al een stuk in de dertig bent.  Misschien wil je als koppel eerst gesetteld zijn alvorens je aan kinderen denkt.  Toch moet men er rekening mee houden dat eens een vrouw de dertig voorbij is, de risico’s tijdens de zwangerschap groter worden.  Ook wordt het vanaf dan moeilijker om zwanger te worden. 

 

Wanneer zwanger worden: jong of oud… voor- en nadelen

Wanneer je zwanger wilt worden, hangt volledig van je situatie af.  Sommige koppels vinden het beter om op latere leeftijd pas aan kinderen te beginnen.  Hiervoor bestaan een aantal stevige argumenten.  Zo sta je bij de komst van je baby financieel sterker, je hebt een meer doordachte kijk op het leven en op de opvoeding en je kan eventueel je carrière iets gaan beperken om zo meer tijd in je baby te steken.

Toch zijn er ook een aantal risico’s verbonden aan het zwanger worden op “oudere” leeftijd.  Zo verkleint de kans op een bevruchting met de helft als je de 35 voorbij bent.  Op latere leeftijd is de kans op een meerling ook groter omdat het hormonale systeem bij de vrouw reeds aan het veranderen is. 
De kans op een afwijking is ook zeer reëel .  De meest gekende afwijking is het syndroom van Down.  Bij een twintiger is de kans hierop 1 op 1500. Die kans gaat snel de hoogte in, want bij een veertiger bedraagt het risico reeds 1 procent. 

Hoe ouder men is als men zwanger wordt, hoe groter ook de kans is op zwangerschapsdiabetes.  Aangezien je als zwangere mama hier zelf maar heel weinig van merkt, is dit vooral gevaarlijk voor de baby.  Het is daarom verstandig om in de tweede helft van je zwangerschap dit door de dokter te laten controleren.

 

Wanneer zwanger worden in je cyclus ?

Wanneer je zwanger wilt worden, dan is het aan te raden om in de meest vruchtbare periode van je cyclus regelmatig seks te hebben.  Die meest vruchtbare periode is het moment van de eisprong of de ovulatie.  Om dat moment te berekenen, is het goed om je cyclus te volgen.  Gemiddeld verloopt een cyclus over 28 dagen. 

De meest vruchtbare periode is dan rond de veertiende dag.  Als je geen regelmatige cyclus hebt, dan kan de eisprong zowel in het begin van de cyclus optreden als op het einde van de cyclus.  Veel vrouwen voelen rond de periode van de eisprong een beetje buikpijn.  Ook aan de hand van een temperatuurcurve kan je nagaan wanneer je een eisprong zal krijgen.  

 

Andere artikelen
Top van de pagina