Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Kan iemand zwanger worden buiten de ovulatie?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 60,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Buiten de ovulatie zwanger worden: weinig kans

Wie zwanger wilt worden doet er goed aan om de cyclus en vooral de ovulatie te bepalen, omdat het heel onwaarschijnlijk is dat je buiten deze periode zwanger kan worden.
De ovulatie is een ander woord voor de eisprong. De eisprong houdt in dat één van de eitjes gerijpt is en klaar is om bevrucht te worden. Wordt dit eitje effectief bevrucht, dan zal het zich in de baarmoeder gaan innestelen. Vindt er geen bevruchting plaats, dan sterft het eitje af en wordt het uitgestoten uit het lichaam van de vrouw. Dat is dan de menstruatie.

De ovulatie is het moment dat het meest uitgekozen is om zwanger te worden. Dit wilt echter niet zeggen dat dit het moment is om seks te hebben. Want op het moment van de ovulatie seks hebben, is al een beetje te laat. Je kan het zien als op een rijdende tram springen. Beter is dat men een tweetal dagen voor de ovulatie seks heeft. Op die manier staat het sperma van de man op het perron te wachten als het vruchtbare eitje langs komt.

Om te weten wanneer je ovulatie doorgaat, moet je natuurlijk heel goed je cyclus kennen.

 

Inzicht in je cyclus: buiten de ovulatie kan je nog meer voordelen doen om zwanger te worden

Een goed en helder beeld over je cyclus is niet alleen belangrijk om het moment van de ovulatie te bepalen, maar om zwanger te worden is dit eigenlijk een noodzaak. Als je al een hele tijd probeert zwanger te worden, en je gaat uiteindelijk medische hulp inroepen, dan zal men je vragen of je een duidelijk zicht hebt op je cyclus.

Je kan zo’n duidelijk zicht krijgen door enkele maanden een temperatuurcurve bij te houden. Iedere ochtend meet je op hetzelfde uur, nog voor je uit je bed komt, je temperatuur. Als je niet ziek bent of tot laat in de nacht op stap bent geweest, zal je merken dat die temperatuur altijd omzeggens gelijk zal zijn. Plots zal deze echter ongeveer een halve graad stijgen. Dit is het moment van je eisprong. Als je dit enkele maanden bijhoudt, is de kans heel groot dat je ontdekt dat je eisprong altijd op dezelfde dag van je cyclus komt. Op die manier weet je eerst en vooral wanneer het beste moment is om seks te hebben om zwanger te worden. Ook ben je een stapje voor als je uiteindelijk in behandeling moet om zwanger te kunnen worden op het moment dat je een temperatuurcurve van enkele maanden kan voorleggen.

 

Buiten de temperatuurcurve zijn er nog mogelijkheden om de ovulatie vast te stellen om zwanger te worden

De temperatuurcurve bijhouden is één mogelijkheid om het moment van je ovulatie te leren kennen, maar er zijn buiten deze mogelijkheid nog dingen die je kan doen om zwanger te worden. Zo kan je ook het cervixslijm in de gaten houden. Buiten het moment van de ovulatie is dit hard en troebel, aangezien het slijm dan als een soort beschutting werkt voor de baarmoeder. Wordt het slijm echter helder en begint het er uit te zien als rauw eiwit, dan kan je er zeker van zijn dat je eisprong op komst is.


Goed om kort voor de ovulatie seks te hebben, ten minste als je zwanger wilt worden.

Om het moment van de ovulatie te voorspellen, kan je gebruik maken van meerdere methoden.  Het volgen van de samenstelling van het cervixslijm is één van de mogelijkheden.  Buiten de ovulatie is dit hard, omdat het slijm dient als een barrière.  Als de ovulatie er aan komt, wordt dit slijm rekbaarder en krijgt het het uitzicht van rauw eiwit.  Als je voelt dat het slijm deze consistentie krijgt, is het moment om seks te hebben voor een zwangerschap echt aangebroken. 

Omgekeerd, als je dus niet zwanger wilt worden, is het aan te raden om alleen seks te hebben buiten de ovulatie.  Seks hebben kort voor of tijdens de ovulatie kan de kans op een zwangerschap uitermate vergroten, zeker als er geen voorbehoedsmiddelen gebruikt worden.  Als je je cyclus een beetje kent, weet je wanneer je ongeveer in de periode verkeert van je ovulatie en weet je dus ook of je al dan niet vruchtbaar bent.
 

Andere artikelen
Top van de pagina