Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Ik heb het moeilijk om zwanger te worden

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 60,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Zwanger worden is moeilijk.

Zwanger worden kan soms behoorlijk moeilijk zijn, zo’n 15% van de vrouwen die zwanger willen worden is het na 1 jaar proberen nog steeds niet. Het gaat allemaal niet altijd zo makkelijk als we denken, er zijn namelijk een aantal factoren die meespelen in het hele zwangerschapsproces.

 

Moeilijk zwanger worden, mogelijke oorzaken.

De redenen waarom het bij de meeste vrouwen moeilijk is om zwanger te worden zijn :

- Onregelmatige cyclus, 1 op de 5 vrouwen heeft hiermee te maken en het zorgt ervoor dat je moeilijk kan berekenen wanneer het perfecte moment er is om zwanger te worden.

- PCOS, PolyCysteus Ovarium Syndroom, een veel voorkomend probleem bij vrouwen. Dit betekent dat de vrouw teveel mannelijk hormoon produceert waardoor er een teveel aan testosteron geproduceerd wordt. Naar schatting heeft 5 tot 10% van de vrouwen last van een meer of mindere vorm van PCOS.

- Ook afwijkingen aan de eileiders kunnen moeilijkheden veroorzaken. Door bepaalde vaginale ontstekingen kunnen de eileiders dicht plakken waardoor ze het eitje na de eisprong niet meer kunnen opvangen en bevruchting niet meer mogelijk is, dit is wel operatief op te lossen.

Er is ongeveer een kans van 1 op 3 dat het probleem bij de man ligt, en vaak zien we dan problemen bij de kwaliteit van het zaad. Misschien maakt de man te weinig zaadcellen aan als gevolg van een tekort aan testosteron. Ook als de zaadcellen te weinig bewegen of niet de goede vorm hebben is bevruchting moeilijk.

De hypofyse kan zowel bij mannen als bij vrouwen een oorzaak zijn van het moeilijk zwanger worden. Wanneer deze te weinig hormonen aanmaakt kan dit bij vrouwen zorgen voor onvoldoende rijpe eicellen en verminderde vruchtbaarheid. Bij mannen zorgt het voor problemen bij de aanmaak van testosteron waardoor er minder nieuwe zaadcellen geproduceerd worden en er minder kans is op bevruchting.

 

Moeilijk zwanger worden, wat kun je eraan doen.

Wanneer je vermoedt dat er een probleem is waardoor het zwanger worden moeilijk is, stap je best eerst eens langs je huisarts of gynaecoloog. Ga hier echter niet al te vlug op bezoek; want zowat alle artsen zijn van oordeel dat je toch eerst een jaar moet proberen om zwanger te worden.  Na een jaar proberen kan men dan enkele onderzoeken uitvoeren om (mogelijke) problemen vast te stellen. Afhankelijk van de resultaten bestaan er allerlei oplossingen, zoals het toedienen van hormonen, een operatie, kunstmatige inseminatie, eiceldonatie, In Vitro Fertilisatie, …

Let wel, bij 1 op de 10 paren wordt er geen enkele oorzaak gevonden voor de verminderde vruchtbaarheid, voor deze is het extra moeilijk om zwanger te worden.

Je kan natuurlijk ook zelf enkele zaken doen om je vruchtbaarheid op peil te houden, zo hebben vrouwen die (mee)roken maandelijks 30% minder kans om zwanger te worden en ook rokende mannen produceren minder vruchtbare zaadcellen. Let ook op met alcohol, bij meer dan 2 glaasjes per dag wordt bij vrouwen de eisprong geremd en komt bij mannen de kwaliteit van het sperma in gevaar.

Gezond leven is dus de boodschap, altijd positief blijven en denken aan het feit dat 5 op de 6 koppels wel degelijk binnen het jaar zwanger is !

 

Andere artikelen
Top van de pagina