Zwanger worden na een curretage: wat is een curretage ?
Een curretage is een kleine gynaecologische ingreep die wordt uitgevoerd na dat het zwanger zijn door een miskraam werd onderbroken. Het is een ingreep die vaker wordt uitgevoerd bij vrouwen en die na een miskraam zeker wordt uitgevoerd om miskraamweefsel uit de baarmoeder te verwijderen. Er zijn nog redenen waarom men een curretage uitvoert:
- bij vrouwen die te sterk of zeer onregelmatig menstrueren
- indien er goedaardige poliepen in de baarmoeder zijn,
- bij een vleesboom,
- als na een bevalling een deel van de moederkoek achter bleef,
Wanneer kan je na een curretage opnieuw zwanger worden ?
Na een miskraam en een curretage zullen heel wat vrouwen zich afvragen wanneer ze opnieuw zwanger mogen worden. Bij tien procent van de zwangerschappen is er een miskraam. Hierdoor wordt de blijheid van een zwangerschap al vlug omgedraaid in verdriet. Maar ook verlangt men er doorgaans naar om zo vlug mogelijk opnieuw zwanger te worden. Als je na een miskraam en een curretage opnieuw wilt zwanger worden, is het van groot belang om er een gezonde levensstijl op na te houden. Je eet best gezond, let er op dat je niet teveel alcohol drinkt en je neemt best geen medicijnen zonder dit te bespreken met een arts.
Als je na een curretage opnieuw zwanger wilt worden; dan is het goed om dit met een gynaecoloog te bespreken. Heel veel hangt af van hoe lang je zwanger was. Doorgaans wordt aangeraden om pas aan een nieuwe zwangerschap te beginnen als je ten minste één keer ongesteld bent geweest. Bij sommige vrouwen gebeurt dit al vrij snel (na enkele weken) en bij anderen kan het wel eventjes duren.
In heel veel situaties wordt alleen het fysische aspect besproken van een zwangerschap na een curretage. Maar er is ook het psychische aspect dat veel indringender kan ingrijpen. Ook hier moet men rekening mee houden als men opnieuw zwanger wilt worden na een curretage. Voor veel vrouwen blijft de vraag waarom nu net hun zwangerschap mis is gelopen heel lang hangen. Dat een miskraam (vooral een vroegtijdig miskraam in de eerste helft van de zwangerschap) eigenlijk een natuurlijke oplossing is, is niet altijd een troost. Zorg er als vrouw voor dat je niet alleen fysisch, maar ook psychisch klaar bent voor een nieuwe zwangerschap.
Zwanger worden na een curretage: erfelijk ?
Als je na een miskraam en een curretage opnieuw zwanger wilt worden, zal de schrik er automatisch in zitten om opnieuw hetzelfde tegen te komen. Als je eenmaal een miskraam hebt meegemaakt is de kans dat er de volgende keer opnieuw een miskraam komt lichtjes verhoogd. Maar laat dit geen belemmering zijn om het opnieuw te proberen; want de kans op een vlotte zwangerschap is nog steeds pakken groter.