Als zwanger worden niet wil lukken: over de cyclus
Als je zwanger wil worden en dit maar niet wil lukken, is het eerst en vooral belangrijk dat je jouw cyclus kent. Als die regelmatig is, kun je gemakkelijk nagaan wanneer je vruchtbaar bent. Twee weken voordat je ongesteld gaat worden is de eisprong. De meest vruchtbare dagen zijn twee tot drie dagen rond de eisprong. Heb je een onregelmatige cyclus, kan temperaturen de uitkomst bieden. Meet vanaf de dag dat je ongesteld wordt iedere dag om ongeveer dezelfde tijd jouw temperatuur. Twaalf tot vierentwintig uur na de eisprong stijgt je temperatuur ongeveer 0.4 graden, om pas vlak voor de volgende menstruatie weer te dalen. Doe dit enkele maanden na elkaar om uit te vissen wanneer de eisprong plaats vindt. Daarna kun je vrijen enkele dagen voordat de eisprong plaats zal vinden.
Zwanger worden wil niet lukken: hoe kan dit komen?
Als het zwanger worden maar niet wil lukken, kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo duurt het meestal wat langer als je wat ouder bent, of wanneer je pas met de pil gestopt bent. Slechts een 2.2 procent van de koppels is echt onvruchtbaar, dus zo snel hoef je niet te panikeren. Hier zetten we enkele andere zaken op een rijtje die de oorzaak kunnen zijn waarom zwanger worden niet zou kunnen lukken:
- Een verkeerde timing: slechts vijf tot zeven dagen per cyclus ben je vruchtbaar.
- Ongezonde levenswijze. Ongezond eten, roken, alcohol, drugs: allemaal zaken die bevruchting bemoeilijken. Ook voor bepaalde medicijnen geldt dit trouwens.
- Omwille van stress kan je eisprong uitgesteld worden. Relatieproblemen, ziekte, kopzorgen: het kan allemaal zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid.
- Een verstoorde hormoonhuishouding, al kom je daar uiteraard enkel achter na een onderzoek.
De meeste van deze oorzaken kunnen niet enkel de vruchtbaarheid van de vrouw negatief beïnvloeden, maar ook die van de man. Maar panikeren hoeft dus niet onmiddellijk wanneer het niet wil lukken. De kans dat zowel jij als je partner normaal vruchtbaar zijn, is zeer reëel. De meest waarschijnlijke oorzaak is dat jullie niet op de juiste momenten hebben gevreeën, waardoor het echt niet mogelijk was om zwanger te worden. Maar nu je weet hoe jouw cyclus in elkaar zit, kun je daar alvast wat aan doen. Ook gezond eten en voldoende bewegen maakt de kans op zwanger worden wat groter.
Als zwanger worden niet wil lukken: Bachbloesems
Bachbloesems kunnen een enorme hulp zijn als zwanger worden maar niet lukt. Als je Bach bloesem gebruikt zal je de moed niet verliezen, je goede humeur behouden en het zal je prikkelbaarheid wegnemen. Wat dit met zwanger worden te maken heeft? Simpel: hoe minder stress je hebt, hoe groter de kans op zwanger worden is. Plus, wanneer je jezelf goed in je vel voelt zal je meer zin hebben om te vrijen, met meer kans op een zwangerschap tot gevolg!